Sri Lanka'da devrimci Marksist Sosyalist Eşitlik Partisi (SEP)'nin bir taraftarı olan Sivapragasam Mariyadas, 7 Ağustos'ta Sri Lanka devletine bağlı paramiliter güçler tarafından katledildi. 7 Ağustos akşamı saat 9:30 gibi Mariyadas yemekten sonra “kardeş Mariyadas” diyerek birinin kendisini çağırdığını duyunca kapıya gitti. Kapıda silahlı bir adam onu alnı ve boynundan vurarak öldürdü ve katil kendisini bekleyen motosiklete binerek uzaklaştı.
Mariyanas'ın yaşadığı Mullipothana bölgesi, ülkede devam eden iç savaşın tam ortasında ve ordu birlikleri, polis tarafından sürekli devriye gezilen bir bölge. Cinayetin işlendiği noktadan 500 metre mesafede büyük bir ordu kampı var. Mariyadas, gece seyahat eden herhangi birinin ordunun yaptığı yol kontrollerinde kimlik kontrolünden geçtiği bir bölgede akşam saat 9.30'da öldürüldü. Öyle ki ailesi oğullarının öldüğünü haberini gece almalarına rağmen bölgenin durumu nedeniyle ancak sabah gidebildiklerini söylüyor. Bu denli güvenlik kontrollerinin olduğu bir bölgede birilerinin yakalanmadan, motorsikletle bölgeden uzaklaşabilmesi için orduyla ilişkisinin olması zorunlu. Bütün deliller gösteriyor ki katiller Sri Lanka ordusundan, polisinden ya da müttefik paramiliter gruplardan birinin üyesi. Mariyada'nın öldürülmesi hükümetin ülkeyi tekrar iç savaşa itmek için yaptığı provakosyonlardan biri. Böylece kuzeydoğu Sri Lanka halkının gözü korkutulacak ve terörize edilecek. İç savaş karşıtlarının da seslerinin kesilmesi sağlanacak.
Sri Lanka'da 1980'lerin ortasında başlayıp 2002'de ilan edilen ateşkesle duran iç savaş, Rajapakse'nin başkanlığındaki hükümet tarafından tekrar başlatılmaya çalışılıyor. Rajapakse başkanlığının ilk iki ayında iki taraftan da kaçırma ve öldürmelerin sayısı 200'e ulaştı. Ateşkes anlaşmasının en önemli maddesi olan ateşkes ilan edildiğindeki sınırlarda kalınması idi. Ancak hükümetin Tamil Özgürlük Kaplanlarının elindeki Sampur'u almak için harekete geçmesi ve burayı ele geçirmesi ile ateşkes bozulmuş oldu. Böylece başkan Rajpakse istediği sonuca, iç savaşı tekrar başlatmak, ulaştı. Ateşkese başından beri hükümet pek sadık kalmazken ordudan 15, Tamil Kaplanlarından 90 ve sivil halktan 97 kişinin öldüğü bu operasyonla ateşkes tarihe karıştı. Temmuzun sonlarından bu yana 200 bin kişi yeterli gıda ve ilacın olmadığı kamplara göçe zorlandı. Sadece son Sampur operasyonundan sonra 45 bin kişi göçmen haline geldi.
Sri Lanka'da iç savaş 1980lerin ortalarına uzanıyor. Sri Lanka farklı etnik kökenleri içinde barındırıyor. Ülkenin çoğunluğunu, %75, Sinhalalar oluşturuyor. Ülkedeki diğer büyük etnik grup ise Tamiller (%18). Bunun dışında daha küçük bileşimlerde Müslümanlar ve Burgerler var. Sri Lanka devleti farklı etnik kökenleri yok sayıyor. Özellikle Tamillere karşı adada büyük bir ayrımcılık yapılıyor. 1970lerde Sinhala tek resmi dil haline getirildi ve Sinhalalıların dini olan Budizm devlet dini oldu. Tamiller hakları için protestolar yaptıklarında ise devlet baskısıyla yüzyüze kaldılar. 1983'te devlet destekli ırkçı katiller yüzlerce Tamili öldürdü, evlerini ve işyerlerini yaktı. Neredeyse bir milyon insanı yerinden etti. Bu planlı katliam iç savaşın başlangıcı oldu. İç savaş ancak 2002'de imzalanan ateşkes anlaşmasıyla urdu. Ancak Rajapakse Tamil Kaplanları ile varolan çatışmasını askeri yöntemlerle bitirmeye kararlı ve iç savaşı tekrar başlatacak adımlar atıyor.
Gerek Tamiller, gerekse de Sinhalalar Hindistan'ın değişik bölgelerinden farklı zamanlarda Sri Lanka'ya göç eden etnik gruplar. Tamiller çoğunlukla, Hindu; Sinhalalar ise Budist inanınışna sahipler. 20 yılı aşkın bir süredir süren kanlı iç savaşta onbinlerce insan katledildi.
Bu koşullarda SEP, Sinhala şovenizmine karşı mücadele verirken, diğer yandan Tamil ve Sinhala işçilerinin ve yoksul halkının birliğini ve birleşik sosyalist Sri Lanka cumhuriyetini savunuyor. SEP, polisin baştan savma ve katillerle işbirlikçi tutumuna karşın olayın aydınlatılması için Sri Lanka devleti üzerinde baskı yaratmak için bir kampanya düzenliyor. Protesto mektuplarını, mesajlarınızı şu adrese gönderebilirsiniz:
Colombo Emniyet Müdürlüğü
Email: [email protected]